We hadden Liefde, We hadden Wapens

Dit zei het publiek:

Over deze voorstelling

We hadden liefde, we hadden wapens – Urban Myth
Terug in het theater, Urban Myth’s veelgeprezen muziektheater voorstelling over de burgerrechtenbeweging in Amerika in de jaren 60, verrijkt met de rhythm & blues en soul uit die tijd. Naar de gelijknamige roman van Christine Otten.

  • Urban Myth neemt je mee terug in de tijd naar de jaren 60, naar het leven van Robert F. Williams, voorvechter van gelijke rechten voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap.
  • We Hadden Liefde, We Hadden Wapens gaat over de strijd om het recht te zijn wie je bent ongeacht de consequenties, en over liefde, moed en de blues.
  • Internationaal befaamd modeontwerpster Marga Weimans ontwierp de kostuums en het decor voor de voorstelling. 

Het is 1961. In het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten leven zwart en wit tot in bizar detail van elkaar gescheiden. Hier strijdt Robert F. Williams, een belangrijke aanjager van de burgerrechtenbeweging, voor gelijkheid en tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag. Hij roept de zwarte gemeenschap op zich te bewapenen. Williams wordt al snel als staatsgevaarlijk beschouwd en hij vlucht met zijn gezin naar Cuba en later naar China. Wat was de impact van zijn strijd op zijn familie? Hoe was het om zijn vrouw en zoon te zijn?

Nu, ruim 60 jaar later zet Black Lives Matter zich nog steeds in tegen ongelijke machtsverhoudingen en het misbruik daarvan. Hoe verhoudt de strijd van toen zich tot het protest van nu?

Trailer We hadden Liefde, We hadden Wapens

Cast: Carolina Dijkhuizen, Hajo Bruins, Pearl Jozefzoon, Nyncke Beekhuyzen, Tarikh Janssen, Leovegildo Vieira.
Regie: Jörgen Tjon A Fong
Script: Jibbe Willems
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Kostuum- en Decorontwerp: Marga Weimans
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven
Muziek: Jeroen van Olffen, Gery Mendes
Coproducenten: Urban Myth, DeLaMar, ITA

“De krachtige soul en rhythm & blues klinken door in spoken word en storytelling. Het maakt niet uit of de spelers praten of zingen, álles swingt in deze voorstelling.”
★★★★ Theaterkrant

”Het swingt de pan uit en dat zorgt er mede voor dat We hadden liefde, we hadden wapens niet alleen het hoofd, maar ook het hart raakt.”
★★★★ Telegraaf

”Het verhaal over zwarte voorvechter Robert F. Williams krijgt snel vaart, de muziek is fraai en de spelers zijn op hun plek. Je wordt je bewust van het gevaar van uitlatingen die nu weer zo actueel klinken, dat ze je een rilling langs je ruggengraat bezorgen.”
Volkskrant

“Een prachtavond”
De Groene Amsterdammer

Speellijst

Deel deze voorstelling