Voorstellingen en projecten

Urban Myth maakt maakt interdisciplinaire theatervoorstellingen onder leiding van artistiek leider en regisseur Jörgen Tjon A Fong. In onze voorstellingen vertellen we kleurrijke onvertelde verhalen of geven we nieuwe invalshoeken op bestaande verhalen en onze gedeelde geschiedenis.

Agenda

Nu in het theater

We are (NOT) Tupac Shakur – DIEHELEDING

 ‘All my life I’ve been different things to different people’, zei hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). Tupac vond zichzelf steeds opnieuw uit. Maar wie was hij echt? Activist, muzieklegende, veroordeeld sex offender, acteur, dichter, marketingmachine of held? Of hangt wie hij was af van wie er naar hem kijkt? In een moordend raptempo fileert hiphopcollectief DIEHELEDING onze neiging tot hokjesdenken aan de hand van the biggest story of them all: het grillige levensverhaal van rapper Tupac Shakur.

Meer over deze voorstelling

Martin Luther King 8+

Martin Luther King volgt het verhaal van de jonge Martin Luther King die in zijn jeugd al een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: “I have a dream… Een coproductie met De Krakeling en Stip Producties.

Meer over deze voorstelling

Vergeten Helden

Muziektheater over verzetshelden uit Suriname, Aruba en Indonesië. Met Monique Klemann, Birgit Schuurman, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne & Shirma Rouse.

Meer over deze voorstelling

IN KLEUR | Theater voor Keti Koti (8+)

Ook dit jaar vier en herdenk je Keti Koti met de hele familie bij Theater De Krakeling met IN KLEUR! Tijdens een Keti Koti- maaltijd beleef je drie nieuwe korte verhalen over ons gezamenlijk koloniaal verleden.

Meer over deze voorstelling

Vergeten Helden

Met: Kris Berry, Monique Klemann, Berget Lewis, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne & Shirma Rouse.
Muziek, theater en herdenking.

Rudy Jansz, Evy Poetiray, Rachmad Koesoemobroto, Elisabeth Bergen, Leo Lashley, Boy Ecury, Luis Lannoy, Tirso Sprockel…ken jij ze? Ze kwamen uit de voormalige Nederlandse koloniën en vochten zij aan zij met Nederlandse verzetsstrijders tegen het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hielpen joden om onder te duiken, pleegden aanslagen en moesten dat soms met hun leven bekopen. Wat ze niet kregen was erkenning en waardering. Anders dan bij de Nederlandse verzetshelden bleven hun daden onbekend en haalden de geschiedenisboeken niet.

 

Meer over deze voorstelling

Dhlomo (10+)

DHLOMO dé nieuwe muzikale familievoorstelling over de legendarische Darius Dhlomo, die op voordracht van landgenoot Steve Mokone naar Almelo kwam om te voetballen, gaat op 21 juni 2023 in première op Erve Asito. 

Meer over deze voorstelling

Waarom is het stil in de stad? 8+

De straten zijn leeg. Op de pleinen is het stil. En alle kinderen zijn thuis. Maar het is geen vakantie. Volwassenen zijn bezorgd. Er is iets aan de hand wat nog niet eerder is voorgekomen, niet in Nederland. Een virus zet het hele leven op zijn kop. Onzichtbaar, onbekend en onwerkelijk. De scholen zijn dicht. Je kunt niet meer met vrienden afspreken en je opa en oma heb je al weken niet meer gezien. Dit soort verhalen ken je uit spannende boeken en films. Alleen is dit geen film, dit is het echte leven.

Meer over deze voorstelling

Coming Soon!

De Laatste Dichters

De Laatste Dichters is een opwindende theaterervaring. Over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek. Over De Laatste Dichters, drie mannen die zich eind jaren 60 in Amerika emanciperen via poëzie en muziek. Met hun woorden als wapen bestrijden ze een generaties-oud zelfbeeld van Afro-Amerikanen. Dit is de geboorte van hiphop en de inspiratie voor vele generaties rappers.

Meer over deze voorstelling

Projecten

Hollandse Meesters Herzien

Hollandse Meesters Her-Zien is een groeiende fototentoonstelling van curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth i.s.m. het Amsterdam Museum. De tentoonstelling bestaat uit portretten in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten, waarbij prominente Nederlanders van kleur in de huid kruipen van Hollanders van kleur, waarvan we op basis van historisch onderzoek weten dat ze in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland leefden.

Lees meer

Agenda