Hollandse Meesters Herzien

Over Hollandse Meesters Her-Zien

Werken uit de serie Hollandse Meesters Her-Zien waren te zien in de Hermitage, het Rembrandthuis, Het stadhuis van Amsterdam, OSCAM en de OBA.

Vergeten historische inwoners van kleur in Holland
Wie naar de figuren afgebeeld op de schilderijen van de Hollandse Meesters kijkt zou zich kunnen vergissen en de conclusie trekken dat er in die periode alleen maar witte mensen in Nederland woonden. Een hardnekkig misverstand want mensen van kleur zijn geen nieuwkomers. Witte mensen en mensen van kleur leven al eeuwen samen in Nederland.

Historische figuren van kleur staan centraal
Curator Jörgen Tjon A Fong geeft deze verborgen Hollandse inwoners een gezicht in de groeiende fototentoonstelling.  In Hollandse Meesters Her-Zien kruipen prominente Nederlanders van kleur, waaronder voetballer Ruud Gullit, singer-songwriter Jeangu Macrooy, rapper Typhoon, cabaretier/presentator Jörgen Raymann, operazangeres Tania Kross en vele anderen in de huid van de historische Nederlanders van kleur.

Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin, Milette Raats en Cigdem Yuksel fotografeerden de bekende modellen geheel in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten en op bijzondere locaties zoals Het Rijksmuseum, Internationaal Theater Amsterdam, Museum van Loon, de Hortus Botanicus, het Amsterdam Museum, het Rembrandthuis, de Nieuwe Kerk en de Oude Kerk.

Andere verhalen en geschiedenis zichtbaar maken
Met name Amsterdam was ook al in de 17e en 18e eeuw de thuisbasis van mensen afkomstig uit alle windstreken. Curator van Hollandse Meesters Her-Zien en theatermaker Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth: ‘’Ik was enorm verbaasd toen ik ontdekte dat er een levendige gemeenschap van mensen met roots in niet West-Europese landen in het 17e-eeuwse Amsterdam leefde. En in alle lagen van de bevolking. Veel mensen weten dit niet. De verhalen van deze mensen worden nog nergens verteld. Om een volledig beeld van de geschiedenis te schetsen is het belangrijk dat dit wel gebeurd. In de groeiende fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien geven we een gezicht aan de onbekende historische figuren van kleuren en maken dit deel van de geschiedenis zichtbaar voor alle Amsterdammers en Nederlanders.’’

 

Tentoonstellingen

Dialoog met groepsportretten van de 17e eeuw in de Hermitage
In de Amsterdam Museum vleugel in de Hermitage gaan onze dertien fotoportretten van 17en 18e eeuwse Nederlanders van kleur de dialoog aan met de groepsportretten uit de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ (voorheen ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’) van het Amsterdam Museum in de Hermitage, waarop zonder uitzondering alleen witte mannen en vrouwen afgebeeld staan. De tentoonstelling was oorspronkelijk te zien van 29 september 2019 tot 2 februari 2020 en is wegens succes verlengd tot 13 september 2020.

In het Rembrandthuis – Hier. Zwart in Rembrandts tijd
In de buurt waar Rembrandt woonde en waar het Rembrandthuis staat, woonde in de 17de en 18de eeuw een levendige gemeenschap van mensen van kleur. Om de hitorische buren van Rembrandt uit te beelden koos Jörgen Tjon A Fong deze keer voor bekende Nederlandse makers. Van 6 maart t/m 31 mei 2020 zijn drie nieuwe portretten uit de serie Hollandse Meesters Her-Zien te zien in Museum Het Rembrandthuis. De werken zijn speciaal gemaakt voor de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd en hangen verspreid door zowel het historische huis van Rembrandt, als in de tentoonstelling.

In de centrale hal van het Stadhuis van Amsterdam
Op 16 september 2019 opende wethouder Touria Meliani de tentoonstelling bestaande uit drie enorme foto’s uit de serie Hollandse Meesters Her-Zien in de vernieuwe centrale hal van Amsterdam. Een symbolische plek: Het is het huis van alle Amsterdammers, ongeacht hun achtergrond en de locatie waar in het jaar 1600 de wijk Vlooyenburg ontstond. Een wijk waarin zowel Rembrandt als veel mensen van kleur woonden. De werken waren te zien tot februari 2020. Binnenkort gaan de drie foto’s i.s.m. het Amsterdam Museum, als reizende tentoonstelling langs een aantal stadsdelen OBA’s.

In OSCAM Open Space in Amsterdam Zuid-Oost
In oktober 2018 tijdens the Black Achievement Month, werden de drie eerste portetten uit de serie onthuld in OSCAM. De onthulling ging gepaard met een inleiding van de curator, model Sylvana Simons als de omstreden Elizabeth Samson, kostuumhistoricus Janne Kromhout en historica Esther Schreuder.

CREDITS

CURATOR

Jörgen Tjon A Fong

FOTOGRAFEN
Milette Raats, Humberto Tan, Stacci Samidin, Ahmet Polat, Cigdem Yuksel.

MODELLEN
Ruud Gullit, Typhoon (Glenn de Ranmadie), José Montoya, Sylvana Simons, Berget Lewis, Jörgen Raymann, Manoushka Zeegelaar-Breeveld, Won Yip, Yosina Roemajouw, Donna Lewis, JeanPaul Paula, Mitchell Esajas, Alkan çöklü, Ussumane N’djai, Tania Kross, Jeangu Macrooy, Humberto Tan, Maru Asmellash, Joy Wielkens, Premnath Sokartara, Mare de Campo, Nelson van Pelt, Godsend Okoobo, Tirino Yspol, Daniël Boissevain, Jip de hond

TENTOONSTELLINGSONTWERP HERMITAGE
Clement & Sanôu

TEKSTEN HERMITAGE
Pepijn Reeser
Jörgen Tjon A Fong
Tom van der Molen
Margriet Schavemaker

PROJECTMANAGERS HERMITAGE
Frija projecten (voor tentoonstelling in de Hermitage)
Liekje Welten (foto’s)

PR & MARKETING
Christy Ju

KOSTUUMS
Jantine Kraaijeveld
Janne Kromhout (onderzoek)

KAP EN GRIME
Dainora Dulcyte
Arfana Tahir
Shelly Lashley

FILM
Thijs van Gasteren

MET DANK AAN
Rosanna Duttenhofer, Marian Duff (OSCAM), Judikje Kiers, Esther
Schreuder, Mark Ponte, Karl Haarnack, Dienke Hondius, Tom van der Molen,
Cynthia McLeod, Thijs Weststeijn, Lennert Gesterkamp, Adriaan Sommerling,
Richard Terborg, Nina Voigt, Kidstorical Costumes (Liesbeth van Muiden), Suzanne
Nieuwland, Frans Wojciechowski, Gerritsen Theaterkostuums, La Compagnie
du Costume, Rijksmuseum (Mark Colly, Frederique Haffmans, Ro Rentmeester),
Museum van Loon (Gijs Schunselaar), Stadsschouwburg Amsterdam/ ITA,
Amsterdam Museum, De Hortus (Berenice Kouwer), De Nieuwe Kerk (Katinka
Duffhuis), Kiekie fotolab (Denise Woerdman), Eveline Papa, Sander ten Hoven,
Tijn Vuijk.

Hollandse Meesters Her-Zien wordt mede mogelijk gemaakt door:

Agenda

6 oktober 2018 – Inleiding Oscam Open Space – 3 portretten

16 september 2019 – Opening prelude – Stadhuis van Amsterdam – 3 portretten

29 september 2019 – Opening Hermitage – 13 portretten

30 september 2019 –  13 september 2020 – Hermitage (wegens succes verlengd)

4 maart opening 2020 – Opening Rembrandthuis- 3 portretten

6 maart 2020 – 31 mei 2020 – Rembrandthuis

Deel deze voorstelling