De Alternatieve Nachtmis

Over De Alternatieve Nachtmis

Het jaarlijkse alternatief voor Kerstavond thuis op de bank. Met bekende gasten en serieus vermaak. 

Jaarlijks viert Urban Myth i.s.m. Internationaal Theater Amsterdam kerstavond in de theaterkathedraal. Met alles erop en eraan: preek, collecte, samenzang en communie. Op de kansel presentator en regisseur Jörgen Tjon A Fong. Onder zijn bezielende leiding reflecteren speciale gasten op het voorbije jaar en bezinnen we ons op de toekomst.

Fotografie en modellen
In Hollandse Meesters Her- zien kruipen prominente Nederlanders, waaronder voetballer Ruud Gullit, rapper Typhoon, cabaretier/presentator Jörgen Raymann, zangeres Berget Lewis en politica Silvana Simons, in de huid van historische Nederlanders van kleur waarvan we, op basis van historisch onderzoek weten dat ze in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland leefden. Fotografen Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin en Milette Raats maakten de portretten geheel in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Op 6 oktober, tijdens de Black Achievement Month 2018, presenteerde curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum al een inleiding op het onderzoeksproject ‘Het Gezicht van Amsterdam’ in museum OSCAM. Het Gezicht van Amsterdam is een onderzoeksproject waar uiteindelijk de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ uit voort zal komen.

Curatorschap Jörgen Tjon A Fong Urban Myth
Tjon A Fong heeft als artistiek leider van theatergroep Urban Myth (vaste bespeler van Internationaal Theater Amsterdam) zijn sporen verdiend in de grote zalen van de Nederland. Met Hollandse Meesters Her-Zien, zijn eerste tentoonstelling, breidt hij zijn rol van oprichter, regisseur en tekstschrijver van Urban Myth uit met die van curator. Hiermee verandert Urban Myth van muziektheatergroep naar een discipline-overschrijdende culturele organisatie. Jörgen Tjon A Fong: “Net als met onze theatervoorstellingen wil ik met deze tentoonstelling mensen laten nadenken over de identiteit van Nederland en haar bevolking. Zwarte mensen hebben ook hun roots in Amsterdam. Het straatbeeld van Amsterdam is al eeuwen gekleurd”.

Hollandse Meesters Her-Zien is een unieke samenwerking tussen Urban Myth en het  Amsterdam Museum.

Agenda

16 sep – Opening prelude

26 sep – Opening Hermitage

26 sep – 5 januari – Hermitage

Deel deze voorstelling