De Alternatieve Nachtmis

Over De Alternatieve Nachtmis

Breng kerstavond niet op de harde houten kerkbank of onderuit op de bank thuis door. Kom om 21.45 uur naar theaterkathedraal Het Internationaal Theater Amsterdam met op de kansel Urban Myth’s Jörgen Tjon A Fong. Een programma vol bezinning en plezier vol alle zielzoekers.

Deze editie van De Alternatieven Nachtmis staat in het teken van verandering. Voortschrijdend inzicht leidt niet altijd tot verandering. Vaak genoeg rennen we op gebaande paden door en houden we vast aan wat we kennen. Ook als we eigenlijk wel weten dat dit ons geen steek verder in de goede richting helpt.

Zijn we als struisvogels en steken we liever ons kop in het zand? Of ontbreekt het ons aan verantwoordelijkheidsgevoel? Zijn we verlamd door de snelheid en de complexiteit van de wereld? Of door het gevoel dat het toch niet uitmaakt wat we doen? Durven we niet meer te geloven wat we weten omdat er zoveel nepnieuws is? Is het de angst voor verandering of is het de onmogelijkheid van grote bewegingen?

Het kan wel, we weten het. Ooit zorgden twee tomaten voor een revolutie in het Nederlandse theaterlandschap. Een jong meisje uit Zweden weet de hele wereld te bereiken. Er zijn mensen die ons met feiten in de hand inspireren om wel op te staan en stappen te nemen.

Jörgen nodigt een aantal van deze inspirerende mensen uit (zie line-up hieronder) om hun verhaal te komen vertellen tijdens de Alternatieve Nachtmis. Tussen de verhalen door bijzondere theatrale en muzikale acts. Start de feestdagen mentaal en geestelijk opgeladen met nieuwe energie en inzichten.

DE LINE-UP

Stephanie Louwrier maakt onderdeel uit van de nieuwe generatie theatermakers die moeiteloos theater mixt met televisie of film, rap combineert met ballads, en standup-comedy met poëzie. Zij is onderdeel van de spraakmakende voorstelling Verleiders Female. Louwrier is een eigenzinnige maker. In haar werk verbindt ze gevoel en activisme. Voor de Nachtmis onderzoekt ze de man-vrouw verhoudingen anno 2019

Marjolijn van Kooten maakt psychiatrisch cabaret. Haar solo Ongestoord ging onlangs in première. Hoe houden we ons staande in de hedendaagse chaos? We weten niet (meer) wat het goede is, maar worden wel geacht goede keuzes te maken. Hoe doe je dat. Buiten de norm vaart zij haar eigen koers en inspireert anderen dat ook te doen.

Raquel van Haver is beeldend kunstenaar. In 2019 won zij de Amsterdamprijs. Volledig autonoom schept zij nieuwe werelden in haar kunst. Daarmee biedt ze een alternatief wereldbeeld om op te boksen tegen de gangbare, gebodene scenario’s.

Jeanneke Scholten is trendwatcher en toekomststrateeg en oprichter van Bureau Zorro. Voor de Alternatieve Nachtmis buigt zij zich over het leven. Haar visionaire bespiegelingen werpen een blik op hoe we in de toekomst mogelijk het leven kunnen verlengen. Wordt de dood hiermee verslagen? En dan ook meteen de vraag: Willen we dat?

Agenda

16 sep – Opening prelude

26 sep – Opening Hermitage

26 sep – 5 januari – Hermitage

Deel deze voorstelling