‘We hadden liefde, we hadden wapens’ viert terecht het leven van burgerrechtenactivist Robert F. Williams ★★★★ – Volkskrant

Ela Çolak
In de muzikale voorstelling We hadden liefde, we hadden wapens, gebaseerd op het gelijknamige boek van Christine Otten, wordt het vrij onbekende leven van Williams knap gereconstrueerd en bezongen met tijdloze rhythm-and-bluesmuziek, die je nu en dan de adem beneemt.”
“De zoon van Robert F. Williams, overtuigend gespeeld door Leovegildo Vieira, vertelt middels monologen en spoken word hoe zijn trotse vader weigerde deel te nemen aan de gesegregeerde maatschappij. Tussendoor zien we voornamelijk Robert en zijn vrouw Mabel, met veel bravoure gespeeld door Tarikh Janssen en Carolina Dijkhuizen, worstelen met de strijd die de rusteloze Robert voortdurend voert.”
“Minstens zo aangrijpend, is de vertolking van Billie Holidays Strange Fruit door de begaafde zangeres Pearl Jozefzoon (die tevens enkele bijrollen speelt). Het lied gaat over de lynchings van Afro-Amerikanen. Kippenvel gegarandeerd.”

“Regisseur Jörgen Tjon A Fong  weer de juiste balans te vinden tussen muziek en spel. Met een nieuwe sterrencast en een enerverend verhaal dat van begin tot eind fascineert, celebreert Tjon A Fong terecht deze vergeten verzetsstrijder.”

Deel deze recensie