Tarikh Janssen en Birgit Schuurman in een scene van Waarom is het stil in de stad?

Anders dan andere voorstelling

**** sterren
ANDERS DAN ANDERE VOORSTELLING

Hoe maak je een voorstelling over een verhaal waar je nog middenin zit en wat elke dag verandert? Dan moet je wel iets maken wat anders is dan anders. Dat is Waarom is het stil in de stad? dan ook. Een voorstelling over corona verteld voor en door kinderen.

Acteurs Birgit Schuurman en Tarikh Janssen hebben verschillende kinderen geïnterviewd over hoe zij de coronacrisis hebben ervaren. Hun verhalen spelen ze letterlijk na: met elke lach, kuch en beweging die tijdens het gesprek is gemaakt. Dat zorgt ervoor dat het echt het verhaal van de kinderen blijft, ook al zie je ze niet op het podium. En hoeveel verhalen je al over corona hebt gehoord, toch maakt deze voorstelling weer een hoop los.

Lichtpuntje

Je moet lachen als de elfjarige Chico (zoon van Birgit) wordt betrapt op een leugentje en dreigt met scheldwoorden zijn verhaal uit de voorstelling te houden. En krijgt een brok in je keel als Bilal (13) vertelt hoe snel zijn opa én oma aan virus zijn overleden. Naast dit verhaal uit 2020 vertelt Simone (11) over de pest die haar stad Oran (Algerije) in 1940 trof. Want corona is zeker niet het eerste virus dat de wereld op z’n kop zet. Dat de pest uiteindelijk aan kracht verloor en verdween, biedt hoop voor de toekomst. En dat is een fijn lichtpuntje om de zaal mee te verlaten.

Waarom is het stil in de stad? is een voorstelling van Urban Myth, STIP theaterproducties en Theater De Krakeling.

Deel deze recensie