Celia in gevecht met haar hart en haar gevoel

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdag 16 februari was in het uitverkocht Internationaal theater in Amsterdam de première van Celia.
Celia gaat over Celia Cruz, die tijdens de Cubaanse revolutie met haar band, haar persoonlijke assistente en haar goede vriend Pedro Knight, besluit om niet terug te keren naar Cuba. Haar hart is één en al muziek, muziek met passie, met gevoel. Het gevoel van heimwee naar het mooie Cuba. Maar Cuba is door de revolutie nu in de handen van Fidel Castro, de ene dictator heeft de andere overgenomen. Celia reist heel de wereld over met haar band en als ze in Amerika aankomt, is heel toevallig Fidel daar om te proberen Amerika over te halen om de boycot op bepaalde import producten op te heffen. De persoonlijke assistente van Fidel, ook Celia genaamd, staat op een dag bij één van Celia’s optredens.Celia Sànchez paait, bespeelt en manipuleert Celia Cruz om haar over te halen om terug naar Cuba te komen en zich in te zetten voor de Revolutie: “Als we mensen zoals Celia Cruz achter ons hebben, zijn we onverslaanbaar!” Er ontstaat een vurig conflict, vol vijandigheid en wantrouwen. Lukt het de revolutionair om de Queen of Salsa over te halen om naar Cuba terug te keren?

Wie aan Cuba denkt, denkt aan Salsa. Maar we kennen Cuba door Che Guevara; een dictator die het land met ijzeren hand regeerde, maar ook door zijn opvolger Fidel Castro.

Deze voorstelling geeft ons een kijkje in het leven van de gewone mensen van Cuba. Hun strijd, met hun gevoelens, maar die nooit de passie van muziek zijn kwijtgeraakt.

Manoushka Zeegelaar- Breeveld speelt Celia Cruz: de ‘Queen of Salsa’. Ze speelt het niet alleen, maar ze is het ook. Ze straalt de passie voor haar land en de muziek uit en weet je te raken. Susan Visser is Celia Sánchez, rechterhand van Fidel Castro; ook al was ze stront verkouden, wist ze je mee te nemen in het leven van haar personage. De emotie was op sommige momenten zo puur echt, dat je haar in je hart moest sluiten. Eric Corton speelt Fidel, wat nou niet echt op zijn lijf geschreven is, zoals hij zelf zegt – hij heeft totaal niets van Fidel weg, met zijn vele tatoeages en lichte haren. Hij wist toch op een totaal eigen manier Fidel weer te geven, met bravoure en gaf de man een gevoel. Dennis Rudge speelt bandleider en partner van Celia Cruz: Pedro Knight. Op heel relaxte natuurlijke wijze, je kon niet anders dan van deze man te houden. Noah Blindenburg die Nerita speelt, heeft iets charismatisch met haar innemende lach, maar weet gevoel over te brengen, iets wat je raakt.

Door de steengoede latinband Timbazo onder leiding van Nils Fischer op het podium ontstaat er natuurlijk ook een groot spetterend salsafeest. De voorstelling heeft alles: een goed verhaal, goede muziek, humor. Maar het zet je ook aan het denken, over het goede leven dat we hier hebben. Af en toe wordt het verhaal los gelaten en vertellen de spelers uit eigen ervaring over discriminatie, over heimwee, over waar ze nu precies thuis horen. Maar ook wordt er sluik reclame gemaakt voor de film ‘Verliefd op Cuba’, waarin Susan Visser op het moment te zien is samen met Jan Kooijman.
Je verveelt je geen moment, alles is in erg snel tempo. Soms kan je gewoon niet stil blijven zitten bij de mooie salsa muziek, waar je op andere momenten ontroerd bent, maar het volgende moment weer zit te schater lachen. Deze voorstelling is echt een aanrader, voor iedereen die van passie en muziek houdt.

Cast 
Celia Cruz: Manoushka Zeegelaar-Breeveld
Celia Sánchez: Susan Visser
Fidel Castro: Eric Corton
Pedro Knight: Dennis Rudge
Nerita: Noah Blindenburg
Band: Nils Fischer, Samuel Ruiz, Oscar Cordero, Marc Bischoff, Armando Vidal, Joe Rivera

Creatives
Tekst: Koos Terpstra
Regie: Jörgen Tjon A Fong
Dramaturgie: Corien Baart
Kostuumontwerp: Eva Krammer & Jantine Kraaijeveld
Decorontwerp: Elian Smits
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven

Deel deze recensie