Internationaal Succes: Photoville festival toont fotoserie Hollandse Meesters Her-Zien van Jörgen Tjon A Fong in New York

Portretten van historische personen van kleur in de 17e en 18e eeuw

De spraakmakende fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien van curator en initiator Jörgen Tjon A Fong reist af naar New York op uitnodiging van het prestigieuze Photoville festival in New York. Vanaf de opening op 1 juni zijn twaalf werken uit deze fotoserie te zien op dit vrij toegankelijke fotofestival in de publieke ruimte in New York. Deze werken komen voort uit de groeiende fotoserie die tussen 2018 en 2020 tot stand kwam als een samenwerking tussen Urban Myth, de theatergroep waar Tjon A Fong de oprichter van is, en het Amsterdam Museum. Fotografen Ahmet Polat, Humberto Tan, Stacii Samidin en Milette Raats maakten de baanbrekende foto’s van bekende Nederlanders waaronder Typhoon, Ruud Gullit en Sylvana Simons. Zij poseren als historisch persoon van kleur waarvan onderzoek uitwijst dat ze in de 17e en 18e eeuw in Nederland leefden, toen ook New York nog Nieuw Amsterdam heette. Jörgen Tjon A Fong spreekt tijdens het openingsweekend op 1 en 2 juni in Brooklyn Bridge Park, waar Hollandse Meesters Her-Zien (Engelse titel: Dutch Masters Revisited) te zien zal zijn. Het festival, met ruim 85 exposities, vindt plaats in de vijf stadsdelen van New York – Brooklyn, The Bronx, Queens, Staten Island en Manhattan en is tot 16  juni te bezoeken.

Photoville – openlucht fotografie festival zet aan tot dialoog

De uitnodiging van het Photoville festival onderstreept de blijvende impact en relevantie van Hollandse Meesters Her-Zien. Tjon A Fong zal tijdens de opening spreken over de oorsprong en de toekomst van zijn tentoonstelling en benadrukken hoe kunst kan dienen als een brug tussen culturen, mensen en tijden.

“Every year, Photoville aims to exhibit work that represents the widest possible variety of perspectives, human experiences, and social issues. The portraiture in Dutch Masters Revisited stood out to us as a body of work that gracefully and powerfully confronts erasure from the historic record of non-white people’s existence in the Netherlands. We’re thrilled these portraits will exist in dialogue with American artist Kennedi Carter’s photographic exploration of Blackness, as part of the group exhibit Perception & Representation: Reframing ‘Modernity.'” – Sam Barzilay, Creative Director & Co-Founder of Photoville

Photoville (opgericht in 2011) is een non-profitorganisatie in New York die fotografiekunst toegankelijker wil maken voor een groot publiek. Tegelijkertijd wil de organisatie met de tentoonstellingen begrip voor andere gemeenschappen en perspectieven vergroten. Door het activeren van openbare ruimtes, het versterken van visuele verhalenvertellers, en het creëren van unieke en zeer innovatieve tentoonstellingen, nodigen zij het publiek uit te kijken door een andere lens.

‘In de fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien geven we een gezicht aan de onbekende historische figuren van kleur in de 17de en 18de eeuw. Hiermee maken wij hen deel van de geschiedenis en zichtbaar voor iedereen.’ – Tjon A Fong, initiator en curator van Hollandse Meesters Her-Zien

Photoville is ontstaan vanuit het grondbeginsel van culturele gelijkheid, representatie en inclusie en kiest daarom voor diversiteit in gender, sociale klasse en culturele achtergrond bij het uitnodigen van de exposerende kunstenaars. Bij de tentoonstellingen biedt het festival, in samenwerking met andere lokale en landelijke organisaties, een landelijk programma en een breed scala aan gratis educatieve initiatieven.  De serie Hollandse Meesters  Her-Zien sluit naadloos aan bij de missie van Photoville; via de kracht van visuele verhalen, kennis en empathie vergroten en begrip tussen gemeenschappen bevorderen. Daarnaast is de geschiedenis van New York nauw verweven met die van Amsterdam. Precies 400 jaar geleden, het tijdperk waarin een deel van de gefotografeerde historische figuren in Nederland leefden, bouwden Nederlandse kolonisten de eerste nederzetting op de zuidpunt van Manhattan dat de naam Nieuw Amsterdam kreeg:

Oorsprong

Hollandse Meesters Her-Zien startte in 2018 met drie werken in OSCAM en groeide in samenwerking met het Amsterdam Museum uit tot een spraakmakende fototentoonstelling met tentoonstellingen in het Amsterdam Museum, Het Rembrandthuis en Het Stadhuis van Amsterdam. De opening van Hollandse Meesters Her-Zien, als tegendraadse context en aanvulling op de vaste schilderijententoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw van het Amsterdam Museum in, destijds de Hermitage (nu H’ART), was de aanleiding voor het Amsterdam Museum om de term Gouden Eeuw niet meer te gebruiken als synoniem voor de 17e eeuw en de naam van de tentoonstelling te wijzigen van Hollanders van de Gouden Eeuw naar Groepsportretten van de 17e Eeuw.  Deze beslissing leidde tot veel discussie in binnen- en buitenland. Hollandse Meesters Her-Zien is een pleidooi om de Nederlandse geschiedenis completer te maken door de verhalen van Nederlanders van kleur, die in de 17e eeuw in Nederland in alle gelederen van de bevolking van de samenleving leefden, te belichten. Deze mensen van kleur waren zelden het onderwerp in de werken van de Hollandse Meesters, en grotendeels onzichtbaar in de door witte mensen opgetekende geschiedenis en kunst van die tijd. Onderzoek wijst uit dat ze waren wel degelijk aanwezig in het straatbeeld, zich bewogen door alle lagen van de samenleving en hebben bijgedragen aan de opbouw en vorming van Nederland.

Samenwerkingen Amsterdam Museum versteviging van culturele dialoog

Hollandse Meesters Her-Zien is mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking met het Amsterdam Museum. Het museum heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en ondersteuning van de tentoonstelling, ook draagt zij zorg voor zakelijke en productionele zaken en zijn zij het huis van de collectie. Het portret van Yosina Roemajauw als Christina van Geugten door Stacii Samidin) is te zien in permanente tentoonstelling Panorama Amsterdam- en levende geschiedenis van de stad in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

CREDITS HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN

Initiator & Curator: Jörgen Tjon A Fong
Fotografen: Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin en Milette Raats
Modellen: Yosina Roemajouw, Donna Lewis, Jörgen Tjon A Fong, Sylvana Simons,José Montoya,Ruud Gullit, Typhoon (Glenn de Ranmadie), Won Yip, Manoushka Zeegelaar-Breeveld, Ussumane N’djai, Mitchell Esajas, Alkan Çöklü
Partner: Amsterdam Museum
Productie: Esther Kalf
Curator Photoville: Sam Barzilay

Deel dit bericht