Hollandse Meesters Her-Zien opent in Amsterdam Museum

Vergeten historische inwoners van kleur in Holland
Wie naar de figuren afgebeeld op de schilderijen van de Hollandse Meesters kijkt zou zich kunnen vergissen en de conclusie trekken dat er in die periode alleen maar witte mensen in Nederland woonden. Een hardnekkig misverstand want mensen van kleur zijn geen nieuwkomers. Witte mensen en mensen van kleur leven al eeuwen samen in Nederland. op 29 september opent onze tentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien van curator Jörgen Tjon A Fong en artistiek leider van Urban Myth in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage.

Historische figuren van kleur staan centraal
In Hollandse Meesters Her-Zien kruipen prominente Nederlanders van kleur, waaronder voetballer Ruud Gullit, rapper Typhoon, cabaretier/presentator Jörgen Raymann, zangeres Berget Lewis, politica Sylvana Simons en horecatycoon Won Yip in de huid van de historische Nederlanders van kleur. Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin en Milette Raats fotografeerden de bekende modellen geheel in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten en op bijzondere locaties zoals Het Rijksmuseum, Internationaal Theater Amsterdam, Museum van Loon, de Hortus Botanicus en het Amsterdam Museum zelf.

Andere verhalen en geschiedenis zichtbaar maken
Met name Amsterdam was ook al in de 17e en 18e eeuw de thuisbasis van mensen afkomstig uit alle windstreken. Curator van Hollandse Meesters Her-Zien en theatermaker Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth: ‘’Ik was enorm verbaasd toen ik ontdekte dat er een levendige gemeenschap van mensen met roots in niet West-Europese landen in het 17e-eeuwse Amsterdam leefde. En in alle lagen van de bevolking. Veel mensen weten dit niet. De verhalen van deze mensen worden nog nergens verteld. Om een volledig beeld van de geschiedenis te schetsen is het belangrijk dat dit wel gebeurd. In de groeiende fototentoonstelling Hollandse Meesters Her-Zien geven we een gezicht aan de onbekende historische figuren van kleuren en maken dit deel van de geschiedenis zichtbaar voor alle Amsterdammers en Nederlanders.’’

Dialoog met groepsportretten van de 17e eeuw
In de Amsterdam Museum vleugel in de Hermitage gaan onze dertien fotoportretten van 17en 18e eeuwse Nederlanders van kleur de dialoog aan met de groepsportretten uit de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ (voorheen ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’) van het Amsterdam Museum in de Hermitage, waarop zonder uitzondering alleen witte mannen en vrouwen afgebeeld staan.

Hollandse Meesters Her-Zien is een groeiende fototentoonstelling. De eerste drie portretten werden in oktober 2018 onthuld in OSCAM.

Foto’s op deze pagina
Banner foto: uitsnede Ruud Gullit als Jacob Rühle – fotograaf Humberto Tan
Foto in bericht: Typhoon (Glenn de Ranmadie) als Elieser – fotograaf Humberto Tan

HOLLANDSE MEESTER HER-ZIEN

CURATOR
Jörgen Tjon A Fong

FOTOGRAFEN
Milette Raats
Humberto Tan
Stacci Samidin
Ahmet Polat

MODELLEN
Ruud Gullit
Typhoon (Glenn de Ranmadie)
José Montoya
Sylvana Simons
Berget Lewis
Jörgen Raymann
Manoushka Zeegelaar-Breeveld
Won Yip
Yosina Roemajouw
Donna Lewis
Jean Paul Paula
Mitchell Esajas
Alkan çöklü
Ussumane N’djai

TENTOONSTELLINGSONTWERP
Clement & Sanôu

TEKSTEN
Pepijn Reeser
Jörgen Tjon A Fong
Tom van der Molen
Margriet Schavemaker

PROJECTMANAGERS
Frija projecten
Liekje Welten (foto’s)

KOSTUUMS
Jantine Kraaijeveld
Janne Kromhout (onderzoek)

KAP EN GRIME
Dainora Dulcyte
Arfana Tahir

FILM
Thijs van Gasteren

 

MET DANK AAN
Christy Ju, Rosanna Duttenhofer, Marian Duff (OSCAM), Judikje Kiers, Esther
Schreuder, Mark Ponte, Karl Haarnack, Dienke Hondius, Tom van der Molen,
Cynthia McLeod, Thijs Weststeijn, Lennert Gesterkamp, Adriaan Sommerling,
Richard Terborg, Nina Voigt, Kidstorical Costumes (Liesbeth van Muiden), Suzanne
Nieuwland, Frans Wojciechowski, Gerritsen Theaterkostuums, La Compagnie
du Costume, Rijksmuseum (Mark Colly, Frederique Haffmans, Ro Rentmeester),
Museum van Loon (Gijs Schunselaar), Stadsschouwburg Amsterdam/ ITA,
Amsterdam Museum, De Hortus (Berenice Kouwer), De Nieuwe Kerk (Katinka
Duffhuis), Kiekie fotolab ( Denise Woerdman), Eveline Papa, Sander ten Hoven,
Tijn Vuijk.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Deel dit bericht